Je bekijkt nu Alles wat jij toelaat, kan jou loslaten

Alles wat jij toelaat, kan jou loslaten

Wat als je van je ouders had die het beste voor jou willen maar ook willen dat jij de beste bent ……….. 
……je hebt altijd heel erg je best gedaan…..
…..en bent nu helemaal vastgelopen omdat het eigenlijk niet is zoals jij bent……

Het overkwam een klant van me. Een jonge vrouw waarvan de ouders willen dat zij het beter krijgt dan zijzelf. Uiteraard met de beste bedoelingen, maar ondertussen erg sturend in de opleidingskeuze met zware nadruk op de prestaties. De invloed van ouders is groot en blijft ons hele leven meedoen.

Mijn klant deed het goed op school en kon gaan studeren met een studie die altijd van pas komt, niet per se haar keuze. Na haar studie ging ze zoals verwacht werken in een baan met zekerheid en samenwonen met haar vriend. Ze kreeg wat meer vrijheid en zag bij haar vrienden dat het ook anders kon. Deze leken veel meer zelf de keuze te hebben in wat ze zelf wilden studeren, zij hoefden niet uitstekend te presteren. Inmiddels liep ze ook op haar werk tegen grenzen aan omdat ze zo perfectionistisch geworden is en daarmee de lat veel te hoog voor haarzelf legt. Ze kreeg regelmatig paniekaanvallen, raakte uitgeput en kwam in de ziektewet met burn-out klachten. Via de bedrijfsarts kwam ze bij mij terecht.

Er volgde een intake-gesprek waarin we kijken of we een match zijn. Ik merkte al snel dat ze veel ‘in haar hoofd zat’, alles onder controle wil houden, maar zich ook afvroeg wie ze nou echt was. Het klinkt misschien een beetje raar maar zij is voor mij De Ideale Klant. Door deze moeilijkheden samen aan te kijken en te laten bestaan kan ik haar leren om ermee om te gaan. Samen met haar gaan we vanuit het denken naar het voelen van het lichaam. Niet om de knopen die we tegenkomen te ontwarren (is denken) maar te ervaren hoeveel wijsheid een knoop of een kramp in ons leven bevat. Deze nieuwe wijsheid kan ervoor zorgen dat zij het leven vanuit een ander perspectief gaat waarnemen en zodoende haar leven anders kan gaan kleuren.

Gelukkig vertrouwde zij mij en zijn we gestart met een traject van 12 weken, 12 sessies van een uur. De eerste uitdaging is om meer contact te krijgen met het eigen lichaam. Daar heb ik allerlei oefeningen voor. Verder leer ik haar hoe ze weer wat vriendelijker voor zichzelf kan worden, rustiger kan ademen en daardoor meer kalmte in haar hoofd krijgt. We zijn nu halverwege en stapje voor stapje zie ik haar weer meer verbinding met zichzelf krijgen. 

Alles wat jij toelaat, kan jou loslaten! 

Geef een reactie