AtynaWerktVerbindend
& Retreat

BOOST YOUR SELF LOVE: YOGA AND COACHING ON INSPIRING SARDINIA

Geweldloosheid

Geweldloosheid, de eerste van de oudste leefregels van Patanjali – de ‘vader’ van yoga. 

Deze leefregels, genaamd ‘yamas en niyamas’, gaan niet over mogen of moeten, maar over een morele houding uit vrije wil. De regels naleven kan leiden tot een harmonieus dagelijks leven, wat niet alleen fijn is voor jezelf maar ook voor anderen. 

Het is niet voor niets dat geweldloosheid de eerste leefregel is in de yogafilosofie! Al sinds mensenheugenis is er geweld. Dagelijks worden we ermee geconfronteerd, in kranten, op tv, via social media, op school, op straat, soms in ons eigen huis. En dan hebben we het over fysiek geweld zoals schoppen, slaan of erger nog schieten en bombarderen. 

Er is nog een vorm van geweld namelijk in denken en spreken, mentaal geweld. En daar volgen dan soms weer daden uit. De oorzaak van geweld leggen we vaak bij de ander, als zij anders zouden doen dan hoeven wij niet zo te handelen. 

De oorzaak volgens Patanjali ligt bij de wensen van de mensen. Verwachtingen die niet uitkomen, teleurstelling of zelfs boosheid daarover zijn vaak reden tot geweld. Daarom is het goed om bewust te worden van jouw eigen wensen, of er geen reden tot geweld is om die in te willigen. En dat kan heel subtiel zijn, door je zin door te drijven, iemand voor schut te zetten of te beledigen, voor te dringen, opdringerig te zijn of iemand uit te horen of uit te schelden. 

Hoe kan je je geweldloos opstellen zonder jouw grenzen te verliezen? Blijf alert en bewust van je eigen handelingen. Oefen je in liefdevolle vriendelijkheid naar jezelf en anderen. Tenslotte bedenk waar je dankbaar voor kan zijn zodat je tevreden kan zijn met wat er wel is. 

In de wekelijkse yogalessen maar zeker tijdens het Boost Your Self Love retreat van 29 maart tot 2 april in Sardinië komt dit onderwerp terug. Meer dan ooit belangrijk, want liefde begint bij jezelf! Meer weten? Stuur me een bericht contact@atynawerktverbindend.nl.

Meld je aan!  En lees de uitgebreide informatie over yoga en coaching op inspirerend Sardinië

ontspanning - energie - welbevinden