Zelfleiderschap = moederschap
Atyna Janse

Het was weer moederdag afgelopen zondag! Als het meezit zetten de kinderen hun beste beentje voor die dag en wordt moeder alom geprezen en verwend.

In de Zijnsoriëntatie is iedereen moeder en gaat het vaak om kinderen die juist hun mindere kanten laten zien, de zogenaamde weeskinderen. Het zijn namelijk delen van jezelf die we liever niet laten zien, die er niet mogen zijn en die we liever onder de mat vegen of in onze ‘kelder’ stoppen.

Het beeldenpark in Oslo van Gustav Vigeland laat de weeskinderen prachtig zien. Op de foto hierbij zie je het boze stampvoetende kind. Herken je het, als er iets gebeurt waar je het helemaal niet mee eens bent en boos wordt? Er staan er nog veel meer; het bange, verdrietige, vernederde, gekwetst, jaloerse kind etc. etc.

Deze weeskinderen snoeren je de mond, belemmeren je en zorgen ervoor dat je niet doet wat je wel zou willen doen, niet leeft zoals je zou willen leven.

Zelfleiderschap is een goede moeder te zijn voor deze weeskinderen, zodat jij kan leven zoals jij dat wil, kan zijn wie jij echt bent.

In mijn trajecten gebaseerd op Zijnsoriëntatie leer je zelfleiderschap. Ik bied het aan voor mensen die vastlopen in hun leven en op hun werk moeten verzuimen, maar ook in trainingen voor mensen die meer ontspannen willen leven.