Liefde voor waarheid
Atyna Janse

Er is verrekte veel te zeggen …… En te liegen nog veel meer…… Het begin van het nummer Oceaan van Racoon schiet door mijn hoofd wanneer ik flarden van krantenkoppen, leads van programma’s en nieuws voorbij zie komen over de huidige tijd. En ja, wat is nou waar? Weet jij het nog? 

In de yogafilosofie zijn de eerste stappen van de acht gewijd aan ethiek. Het zijn de leefregels genaamd Niyama’s (voorschriften) en Yama’s (morele weigeringen). De vijf Yama’s zijn: geweldloosheid, waarheidslievendheid, niet-stelen, onthouding, begeerteloosheid. De tweede is Satya in het Sanskriet (de taal van yoga), wat liefde voor waarheid betekent. De vraag is, wat is dan de waarheid?

Dan volgt er nog een vraag: hoe kijk je eigenlijk? Want wij mensen hebben toch de neiging om door onze eigen gekleurde bril te kijken. Die bril wordt gekleurd door onze ervaringen, emoties, gemoedstoestand, trauma’s, conditioneringen, meningen, overtuigingen etc.

Daarom horen we vaak: ‘Iedereen heeft zijn eigen waarheid’.  Maar nauwkeuriger zou zijn: ‘Iedereen kijkt met zijn eigen bril naar de waarheid’. 

Over het algemeen zijn we nogal gehecht aan ‘onze waarheid’. Maar is dat eigenlijk niet eerder een gehechtheid aan onze bril? Wat een onrust veroorzaakt dat!

Yoga & meditatie leert je kijken naar het grote geheel door stil te worden en een stapje achteruit te doen. Zo kom je tot rust en kan je de waarheid rustig onderzoeken. En soms weet je het gewoon dan nog niet, maar dat is niet erg. 

Meer weten? Ik geef wekelijks online lessen StoelYOGA & meditatie. www.atynawerktverbindend.nl