Je bekijkt nu Van overleven naar LEVEN!

Van overleven naar LEVEN!

Van dichtbij is nu goed zichtbaar wat het is om te overleven in plaats van te leven. Het is zelfs zo erg dat miljoenen mensen het vege lijf moeten redden en alles achter zich laten. Laatst zag ik op tv twee jonge mensen die zeiden dat ze zo’n goed leven hadden en nu was alles weg.

Alles kan dus zomaar anders zijn. Wij mensen zijn naast levende wezens meestal ook over levers! We zijn heel snel instaat ons aan te passen en te handelen om te overleven. Eigenlijk beginnen we daarmee zodra we geboren zijn. In de meeste gevallen zijn onze ouders blij met ons, maar er moet toch worden opgevoed. En we zijn loyale wezens, dus we passen ons aan. Dat resulteert soms in gedrag wat niet helemaal of helemaal niet bij ons past. En dan kan het zomaar zijn dat je na een jaar of 16 denkt; zo ben ik helemaal niet. Je gaat je afzetten tegen je ouders en maakt een aanzet om op eigen benen te gaanstaan. En dan is daar de maatschappij. Wat hoort er wel en wat niet? Pas jij daar in,of toch maar weer een beetje aanpassen om erbijte horen, de opleiding doen dievan je verwacht wordt of het werk aanvaarden wat je niet echt top vindt?

We leven volgens patronen, die we pas gaan zien als we ertegenaan lopen. Sommige mensen hebben al in hun twintiger jaren een burn-out, anderen houden het langer vol en merken het pas later. Wat fijn is om te weten dat dit soort crises een kans zijn om het anders aan te gaan pakken. Op de foto zijn lotusbloemen te zien, prachtige bloemen die uit modder groeien. Wat kan er bij jou groeien als je overleving achter je laat?

Het hoeft niet tot een crisis te komen als jij op tijd begint met leven, in plaats van overleven. Bijvoorbeeld door regelmatig aandacht aan jezelf te besteden met meditatie of yoga. Het leert je dat jij het beste bent wat je hebt en om goed voor jezelf te zorgen. En nee, dat is helemaal niet egoïstisch, daardoor ben je ook in staat beter voor anderen te zorgen. Door het verschil te zien tussen leven en overleven. Tijdens mijn wekelijkse (Stoel)YOGA lessen besteed ik aandacht aan LEVENSKUNST. Ook is het mogelijk om een privétraject te volgen, een combinatie van yoga, filosofie en zijnsoriëntatie. Wil jij leven? Stuur me een bericht

Geef een reactie